01 Januari 2004

Who Wants To Be/Steal A MillionaireWho Wants To Be A Millionaire - satu rancangan asalnya terbitan ITV1 Britain yang berjaya mencetuskan fenomena baru di seluruh dunia. Dengan menjawab 15 soalan dengan betul, anda menjadi jutawan. Di India, ia telah dipersalahkan sebagai penyebab kesuraman penonton di panggung wayang kerana para penonton lebih suka duduk di rumah, menonton kuiz ini!

Di Britain, salah seorang yang telah menang 1 juta pound telah dijatuhkan hukuman oleh mahkamah kerana menipu untuk memenangi wang sejumlah itu. Charles Ingram, si peserta, dipersalahkan kerana menipu kerana menerima pengesahan jawapan daripada seorang pensyarah kolej, Tecwen Whittock, di studio tempat berlangsungnya kuiz itu. Isteri Charles, Diana juga dituduh bersubahat melakukan penipuan itu. Dalam program itu, Whittock memberitahu jawapan betul kepada Ingram dengan isyarat batuk. Apabila Ingram membaca satu persatu empat pilihan jawapan yang diberikan, Whittock akan batuk menandakan pilihan yang dibaca adalah betul. Whittock juga merupakan salah seorang peserta "fastest finger first" untuk melayakkan seseorang ke kerusi panas Who Wants To Be A Millionaire.

Klik di sini untuk membaca kronologi penipuan Ingram dalam Who Wants To Be A Millionaire.

Image hosting by Photobucket
Soalan satu juta pound untuk Ingram.

Image hosting by Photobucket
Reaksi Ingram setelah menang satu juta.

Berbalik ke negara kita, inilah pengacaranya (gambar di bawah). Hebat namanya sehingga tersiar di laman Who Wants To Be A Millionaire ini >>sila klik di sini.

Image hosting by Photobucket
Jalaluddin Hassan.

Di seberang sana, setiap orang pasti menang satu juta!


Hampir keseluruhan peserta pasti menang satu juta.... rupiah...

Hadiah tertinggi adalah satu miliar Rupiah, bukannya satu juta Rupiah.

Image hosting by Photobucket
Lihat berapa banyak kosong daa...

Image hosting by Photobucket
Salah satu contoh soalan di Who Wants To Be A Millionaire Indonesia.

-Buat teman di Indonesia, jangan marah, gue bercanda sahaja.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...