04 Januari 2005

Malaysia 1 INDONESIA 4

Apa sudah jadi? Bermacam-macam tajuk berita keluar hari ini di bahagian sukan. 'Tsunami' di Bukit Jalil, Empat Pada Skala Richter, Aib di Gelanggang Sendiri dan lain-lain. Menurut Bertalan Biskei, para pemain Malaysia lemah dari segi mental. Ada pemain yang mahu dikeluarkan pada saat genting kerana tidak tahan menanggung tekanan. Nampaknya Biskei, kamu tertinggal satu lagi subjek untuk pemainmu - ketahanan mental.

30 minit terakhir rupanya terlalu panjang untuk pemain-pemain Malaysia. Indonesia telah meledak empat gol. Pemain Malaysia tampak kurang bersungguh-sungguh menguasai bola dibandingkan dengan pemain Indonesia. Amri Yahyah banyak mempersia-siakan peluang dan suka membuang bola. Begitu juga Fadzli Saari yang kurang berkesan. Khalid Jamlus pula terlalu 'berlembut' walaupun skilnya boleh mengucar-kacirkan lawan.

V Saravanan memujuk rakan sepasukan selepas kalah 1-4 kepada Indonesia pada perlawanan separuh akhir Piala Tiger di Bukit Jalil. Malaysia menang 2-1 pada perlawanan pertama di Jakarta.
Kesilapan demi kesilapan dari Norhafiz Zamani seolah-olah melenyapkan persembahan cemerlangnya sebelum ini. Setiap kali dia melakukan kesilapan, pasti Malaysia dihukum Indonesia. Begitulah pentingnya beliau di bahagian pertahanan. Penjaga gol Syamsuri Mustafa (bekas pelajar sekolah aku ni...) pula seharusnya lebih mampu bertindak menampan bola yang sepatutnya dianggap mudah bagi seorang penjaga gol antarabangsa. Dari awal lagi kulihat cara dia kurang meyakinkan.

Mungkin seorang pemain yang dianggap berkesan dari pasukan Malaysia adalah Liew Kit Kong, penjaring berganda di Jakarta tempoh hari. Namun gara-gara terjahan kuat dari pemain Indonesia, dia terpaksa keluar awal.

Walau bagaimanapun, sekurang-kurangnya pasukan bolasepak Malaysia sudah ada peningkatan. Tidak semacam dahulu yang tiada langsung keyakinan dan menendang bola ke mana saja.

____________________________________________________

Sila klik di sini >>> untuk melihat komen lain seorang teman berkenaan kegagalan pasukan bolasepak Malaysia.

1 ulasan:

  1. Masalah Malaysia sama dengan Indonesia, tekanan mental jika main di publik sendiri. Dua kali main di Jakarta, dua kali kalah :(. Beruntung Indonesia bisa menang dengan skor lebih besar di Malaysia :).

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...