27 Mac 2005

100 Tahun Malay College Kuala Kangsar (MCKK)

Image hosted by Photobucket.comSemalam, 26 Mac 2005, Kolej Melayu Kuala Kangsar atau Malay College Kuala Kangsar (MCKK) telah diisytiharkan sebagai satu warisan negara dan bangsa bersempena sambutan 100 tahun penubuhannya sebagai sebuah institusi perdana di negara ini.

"Pada hari ini, beta dan Raja-raja Melayu berkenan untuk kekal sebagai penaung Malay College Kuala Kangsar selagi ada peredaran bulan, bintang dan matahari." Begitulah ikrar oleh Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong Tuanku Syed Sirajuddin Syed Putra Jamalullail di majlis penuh adat istiadat itu.

Perarakan membawa watikah pengisytiharan itu dimulakan dari Istana Bukit Chandan, tempat tercetusnya idea penubuhan kolej ini, ke tanah kolej penuh berjasa sejauh kira-kira tiga kilometer. Yang menarik perarakan itu mirip rombongan raja-raja zaman dahulu, diiringi tujuh tujuh ekor gajah, 100 tentera berpakaian hulubalang zaman dahulu kala, 300 orang siswa kolej dan diketuai oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-raja, Engku Tan Sri Ibrahim Engku Ngah yang juga bekas pelajar (bagi yang tak kenal, inilah orang paling ditunggu-tunggu pada malam sebelum Raya Puasa dan Raya Haji...)

Image hosted by Photobucket.com
Perarakan penuh istiadat diiringi gajah-gajah beserta para hulubalang persis perarakan Diraja dahulu kala.

Watikah itu kemudian diserahkan kepada Raja Muda Perak, Raja Nazrin Shah sebagai Pengerusi Lembaga Pengelola MCKK. Turut mencemar duli beberapa Raja-raja Melayu yang pernah menuntut di sini seperti Sultan Perak, Sultan Azlan Shah, Sultan Sharafuddin Idris Shah (Sultan Selangor) dan Tuanku Jaafar (Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan). Beberapa pemimpin kerajaan yang juga bekas pelajar berada di situ seperti Tun Mohd Khalil Yaakob (Yang Dipertua Negeri Melaka), Datuk Ramli Ngah Talib (Speaker Dewan Rakyat), Datuk Tajul Rosli Ghazali (Menteri Besar Perak), Datuk Hishamuddin Tun Hussein (Menteri Pelajaran) dan Datuk Nazri Aziz (Menteri Di Jabatan Perdana Menteri) beserta beratus pelajar sekarang dan lepas.

Image hosted by Photobucket.com
Upacara penyerahan watikah pengisytiharan MCKK sebagai warisan bangsa dan negara.

Aku sebenarnya berasa envy kerana tak dapat bersama-sama menyertai majlis itu. Bukan mudah dapat menyaksikan majlis sebegitu sekarang ini. Aku terbayang alangkah bagusnya kalau aku dapat mengambil foto-foto di majlis unik ini. Aku hanya dapat berita berkeaan majlis ini pada saat-saat akhir dari seorang teman sebatch. Aku dah tahu majlis ini akan berlangsung pada tahun ini, cuma tak tahu bila tarikhnya. :-(

Image hosted by Photobucket.com
Seri Paduka memeriksa barisan pelajar MCKK.

MCKK pada asalnya ditubuhkan atas desakan revolusi pendidikan yang mahukan orang Melayu lari dari pendidikan petani dan nelayan berkebolehan sahaja demi kepentingan negeri-negeri Melayu. Hasil usahasama empat pemerintah Melayu iaitu Sultan Idris (Perak), Sultan Sulaiman (Selangor), Sultan Ahmad (Pahang) dan Yang Dipertuan Besar Mohd Shah (Negeri Sembilan), tertubuhlah kolej ini pada tahun 1905. Sultan Idris sendiri telah mengurniakan sebidang tanah di Kuala Kangsar bagi tapak kolej yang megah berdiri hingga ke hari ini. Bagi mengenang jasa besar pemimpin-pemimpin terulung itu, nama rumah-rumah hingga hari ini diambil dari nama Sultan-sultan itu iaitu Mohd Shah (kuning) di Pavilion, Sulaiman (merah) di West Wing, Idris (putih) di Overfloor dan Ahmad (hitam) di East Wing.

Image hosted by Photobucket.com
Yang Dipertuan Agong (tengah) di samping bekas pelajar. Dari kiri Raja Muda Perak, Sultan Selangor, Sultan Perak, Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan dan Yang Dipertua Negeri Melaka.

Pada asalnya kolej ini hanyalah dihuni oleh golongan elit Melayu seperti kerabat-kerabat diraja Melayu dan golongan bangsawan. Selepas zaman perang, barulah terdapat lebih ramai pelajar-pelajar Melayu dari golongan rakyat biasa. Kolej ini diasaskan dari sekolah bangsawan Inggeris, Eton College di England dan tak hairan MCKK juga dipanggil Eton of the East. Sejak penubuhannya, ramai pemimpin-pemimpin dan negarawan berjasa telah dilahirkan. Antaranya Datuk Onn Jaafar (pengasas UMNO), Tun Abdul Razak (Perdana Menteri kedua), Pak Sako (nasionalis) dan satu nama yang sengaja dilupakan di dada-dada akhbar arus perdana yang menyiarkan berita pengisytiran itu hari ini (fobia agaknya...) ialah mantan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim. Juga dilahirkan adalah ahli-ahli perniagaan terkenal seperti Allahyarham Tan Sri Yahya Ahmad dan Tan Sri Halim Saat.

Image hosted by Photobucket.com
Ucapan Daulat Tuanku berkumandang oleh pelajar-pelajar MCKK.

Dari segi sukan, seiring dengan kecermelangan akademik, MCKK juga melahirkan atlet-atlet bertaraf kebangsaan. Sukan cukup dititikberatkan seperti adanya perlawanan tahunan seperti pertandingan rugbi tahunan antara MCKK dan Kolej Vajirabudh, Bangkok, MCKK-Royal Military College (RMC) Tournament yang melibatkan semua jenis sukan ternama. Di MCKK juga terdapat satu-satunya gelanggang Eton Fives di Asia. Di peringkat daerah, negeri mahupun kebangsaan, MCKK adalah nama yang cukup gah dalam apa saja jenis sukan.

Namun, hari ini orang mempertikaikan gelaran School of Kings, King of Schools yang diberikan kepada MCKK ini. Cream of the Malays juga satu nama yang mungkin tak relevan lagi. Para ibubapa tak berminat lagi menghantar anak-anak ke sekolah berasrama penuh kerana sekolah-sekolah biasa juga boleh melahirkan pelajar cemerlang malah mendapat lebih keselesaan di rumah. Mungkin ada benarnya. Lihat saja Nur Amalina yang mendapat 17A1 dalam SPM tempoh hari. Dia keluar dari Kolej Tunku Khursiah (TKC) dan Sekolah Tun Fatimah (STF) untuk belajar di sekolah biasa dan seterusnya mencatat rekod sebagai orang terpandai dalam sejarah SPM. Seperti jawapan yang diberikan kepada Halim Othman dalam H.O. Live di Astro Ria sekejap tadi, Nur Amalina lebih suka belajar sambil mendengar muzik dan menonton tv yang ditegah jika di asrama. Beliau suka kebisingan.

Image hosted by Photobucket.com
Karikatur oleh Lat yang disiarkan oleh NST penuh dengan maksud tersirat tentang perlunya kecemerlangan dikembalikan di MCKK.

Lihat saja bila ada keputusan PMR atau SPM, nama MCKK langsung tak kedengaran. Yang ada hanyalah bila ada kes parang para pelajar. Uh uh uh... Satu hal lagi yang jelas ialah laman web MCKK sendiri. Tak dikemaskini, gambar tak muncul. Harap pihak sekolah lakukan sesuatu supaya MCKK sendiri tak ketinggalan di zaman siber ini. Mungkin bekas pelajar seperti MCOBA dan MalayCollege.com boleh tolong.

Apa-apa pun kepada semua Budak Koleq, past and present, selamat ulangtahun ke seratus. Teringat makan di Kuala - Soud, Yut Loy (yang jual pau terhad di majlis ini...), hantu?! Green Lady? Harap-harap Budak Koleq bangkit kembali dengan megah bersut Melayu dan samping unik dikenali itu atau bertali leher yang dipakai oleh Old Boy pada setiap hari Rabu itu. Fiat Sapienta Virtus harus dipegangi.

Image hosted by Photobucket.com
The Alma Mater - now.

Laman-laman pautan berguna MCKK:
Malay College Old Boys Ascociation (MCOBA)
Malay College.com
Laman rasmi MCKK
Malaysia Kini - Malaysia's Eton Looks to Restore Glory
MakanSakan.com - Chicken Pau @ Yut Loy, Kuala Kangsar

Sumber gambar: NST, Berita Harian, The Star, Bernama

3 ulasan:

  1. MC... hanya tinggal nama, tp gagal kekalkan reputasinye..

    ex-VIctorian,KL

    BalasPadam
  2. jangan risau, gua bukan budak koleq tetap proud dgn koleq..

    derma old boys

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...