09 April 2005

Lapangan Terbang Terbaik Di Dunia – Asia Mengatasi Yang Lain

Baru-baru ini satu soal selidik yang dilakukan oleh Airports Council International (ACI) dan International Air Transport Association (IATA), lapangan terbang di Asia jelas menunjukkan kedudukan yang lebih baik dari lapangan-lapangan terbang lain di dunia. Soal selidik itu bertanyakan tahap kepuasan pengguna dan dilakukan pada tahun 2004 meliputi 40 lapangan terbang utama dunia dan 65,000 temuramah.

Berikut adalah lima kedudukan teratas:

1. Lapangan Terbang Antarabangsa Chep Lap Kok, Hong Kong
2. Lapangan Terbang Antarabangsa Incheon, Seoul, Korea Selatan
3. Lapangan Terbang Antarabangsa Changi, Singapura
4. Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Sepang, Malaysia
5. Lapangan Terbang Antarabangsa Dubai, Emiriah Arab Bersatu

Image hosted by Photobucket.com
Saujana mata memandang. Lapangan Terbang Antarabangsa Hong Kong dibina di atas tanah tebus guna.Nampaknya KLIA masih belum mampu menjadi yang terbaik di dunia. Cadanganku ialah satu sistem pengangkutan internal tambahan perlu ada di KLIA. Semua orang tak mampu berjalan jauh untuk ke balai berlepas.

Satu lagi waktu menunggu untuk daftar masuk perlu dilicinkan pada setiap masa. Jangan hanya tertumpu pada waktu sibuk sahaja. Pada awal pagi Isnin lepas, seorang temanku terpaksa potong barisan bagi mempastikan tak terlepas pesawatnya. Bayangkan hanya satu kaunter dibuka pada waktu itu. Lebih banyak kaunter perlu dibuka pada waktu sebegini atau memperkenalkan “daftar masuk-cepat”.

Lagi satu, papan tanda tandas harus tak mengelirukan. Logo lelaki, wanita dan orang cacat tak patut disatukan dalam satu papan tanda. Dua minggu lepas aku termasuk ke tandas berlainan jantina…. Malunye…..!!!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...