06 Februari 2006

Kebiadapan Media Barat dan Kebebasan Bersuara IPublikasi gambar penghinaan Rasulullah SAW di media-media Eropah telah meluapkan amarah umat Islam sedunia. Rentetan dari penyiaran gambar yang biadap itu beberapa tunjuk perasaan dan demonstrasi keras telah diadakan komuniti Islam seantero dunia. Beberapa negara Arab pula telah memanggil pulang diplomat mereka dari negara-negara terbabit.

Gambar asal disiarkan di sebuah media Denmark. Bantahan dilakukan namun jawapan Perdana Menteri Denmark amat mengecewakan atas alasan kebebasan bersuara media. Atas alasan itu juga beberapa media Eropah dan juga New Zealand dengan sengaja menyiram minyak ke api dengan mengulangcetak gambar-gambar tersebut.

Adakah mereka tak peka dengan penegahan penjelmaan Rasulullan SAW dalam apa jua bentuk di dalam hukum Islam? Jawapannya mungkin ya tetapi yang lebih tampak perbuatan mereka adalah "sengaja dalam kepekaan" ialah menggambarkan serban Rasulullah SAW menyerupai senapang. Ini adalah satu lagi cubaan menerapkan unsur Islamophobia ataupun ketakutan terhadap Islam yang berobjektifkan kebencian terhadap Islam.

Di pihak umat Islam pula, reaksi sedunia umat Islam sebenarnya cukup mengagumkan. Kelihatan seluruh umat bersatu menentang kejahatan ini. Ini sebenarnya amat menakutkan Barat. Cuma kita perlu berhati-hati dalam apa jua tindakan kita. Kesejahteraan saudara seIslam yang tinggal secara minoriti seperti di Eropah, Amerika dan Australasia harus juga diambilkira. Kita perlukan sedikit kekerasan dan keagresifan namun perlu disasarkan dengan bijak dan berkesan. Jangan ini pula adalah peluang keemasan musuh Islam memperkuatkan armada mereka.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...