30 Mac 2006

Beli Kodak Untuk Kamera Digital?

Dek kerana mahu menyambung lesen memanduku untuk jangkamasa maksimum, ku juga mahu mengemaskini gambar lamaku pada lesen. Tambahan pula, gambar sedia ada boleh dikatakan sudah lapuk kerana itulah gambar pertamaku ketika memperolehi lesen memandu selepas tamat sekolah menengah dulu.

Atas nasihat teman, kupergi mengambil gambar instant. Katanya boleh siap segera selepas diambil gambar. Ku tak terfikir pun yang pada zaman sekarang gambar boleh siap sebegitu cepat. Ku hanya memikirkan seperti pada masa dulu iaitu cetakan akan hanya siap selepas beberapa jam diambil gambar. Maklumlah, dah lama aku tak ke kedai gambar. Zaman sekarang kalau mengambil gambar dengan kamera digital, gambar-gambarnya hanya disimpan dalam bentuk softcopy dan tidak dihantar untuk dicetak.

Dengan harga RM10, kumendapat 5 keping cetakan gambar dan satu CD yang menyimpan softcopy gambarku itu buat cetakan di masa depan. Canggih! Gambar yang diambil juga boleh dibetulkan jika terdapat sebarang kesilapan. Kebetulan semasa kuambil gambar, posture badanku tidak berapa betul. Dengan perisian yang terdapat di kedai itu, gambarku telah dibetulkan.

Kali ini aku puas dan teruja. Puas kerana kudapat mengambil gambar dengan cepat dan dapat pergi ke JPJ tanpa mengambil masa yang lama. Teruja kerana kecanggihan teknologi terkini yang sangat pantas berkembang dan pada masa yang sama industri foto juga kelihatan pantas mendakap perubahan dalam industri mereka. Janganlah ada kes Pak Pandir pergi ke kedai gambar mahu mencari Kodak untuk kamera digitalnya...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...