14 April 2006

Lawatan ke Indonesia II - Keraton Solo9 April 2006

Semasa bangun pagi, ku masih berasa penat. Ku masih menghadapi cabaran demi cabaran. Malam tadi di kala orang sedang enak tidur, ku ke tandas sebanyak empat kali gara-gara cirit-birit. Kurasa penyebabnya adalah sate yang kumakan semasa dalam pesawat semalam.

Setelah aku bertanya temanku, memang sah gara-gara sate itu. Dari tengah hari semalam, kami makan menu yang sama kecuali semasa di dalam pesawat sahaja. Dia tidak mengalami apa-apa pun. Hmm nampaknya mungkin kuterpaksa menulis surat kepada Tony Fernandes. Inilah layanan terburuk pernah kuterima dari AirAsia!

Lupakan AirAsia. Hari ini kami ke Kraton Kasunan dengan menaiki beca. Hari ini agak sesak kerana keesokan harinya cuti Maulidur Rasul di sini. Ada pasar berhampiran Keraton yang bernama Pasar Klewer dan ramai orang memenuhi jalan ke sana kerana persiapan menyambut Maulidur Rasul juga ada pelbagai acara diadakan termasuk acara diRaja.

Dengan seorang pramuwasata (pemandu pelancong), kami dibawa masuk ke muzium diRaja di situ. Di halaman Keraton, terdapat pasir laut yang berwarna hitam yang diambil khas dari Laut Selatan buat hamparan di depan Keraton. Khabarnya pasir ini tidak boleh
dicuri kerana barangsiapa mengambil pasir ini tanpa kebenaran, nescaya pada malamnya akan datang pengawal Keraton zaman silam lengkap berpakaian perajurit lama menuntut pasir yang dicuri itu untuk dipulangkan. Pernah terjadi pengunjung yang ingkar kelihatan berpencak silat di tengah malam dan mukanya bengkak seolah-olah ditampar dan ditumbuk. Untuk kembali pulih, harus memulangkan pasir itu dan kesan sakit hanya akan hilang selepas 40 hari.

Kedudukan atau martabat Keraton ini adalah lebih rendah jika yang dibandingkan dengan yang di Jogja. Hasil campurtangan Belanda, Kesultanan Mataram terbahagi dua. Satu di Jogja di bawah Sultan Hamengku Buwono manakala di Solo yang pro Belanda di bawah kekuasaan Sunan Paku Alam.

Di Keraton ini, terdapat juga banyak patung-patung yang beridentitikan Kristian. Ku sangat penasaran dengan keadaan ini kerana Sultan adalah seorang Muslim dan rakyat di sini majoritinya Islam. Menurut pariwasata, patung-patung adalah hadiah kurniaan Raja Rom. Dahulu pabila para mubaligh Kristian datang, Sultan Solo menerima dengan hati terbuka. Rakyat bebas memilih lima agama yakni Islam, Hindu, Buddha, Protestan dan Katholik. Namun Sultan mesti beragama Islam. Menurut pramuwisata, dipercayai bahawa semua orang menyembah Yang Maha Berkuasa, cuma caranya berlainan dan semua orang bebas memilihnya. Inilah asas falsafah kenegaraan Indonesia, Pancasila, yang salah seorang pengasasnya berasal dari keturunan di sini. Dalam hatiku, langsung ku tak bersetuju. Ku hanya mendengar tanpa kusematkan di fikiranku. Ini bertentangan dengan apa yang kupelajari dan kufahami.

Bersempena hari Maulud Nabi pada keesokannya, persiapan juga sedang dijalankan di Keraton. Terdapat hiasan bunga yang diperbuat dari nasi. Di Masjid Raya yang bersebelahan juga sibuk dengan pelbagai persiapan. Kami menghadapi jalan sukar untuk keluar kerana terlalu ramai orang di sini. Pasar Klewer yang terletak di depan pintu masuk Keraton juga sesak di samping fun fair yang didirikan di situ. Kami pulang ke hotel menaiki beca lagi dan seterusnya mendaftar keluar dari hotel.

Seusai urusan daftar keluar, kami ke Restoran Wong Solo untuk makan tengah hari. Kami mahu mencuba Ayam Bakar yang terkenal itu yang kami tidak temui malam tadi. Ayamnya sangat enak. Selepas itu, sesudah masuk waktu petang, kami mengambil teksi untuk ke Jogjakarta. Temanku mahu mencari perabot atau mebel dalam panggilan Jawa di Klaten yang berlokasi di tengah-tengah perjalanan nanti.

Perjalanan ke Jogja dipenuhi dengan panorama suasana kehidupan kampung yang tenang dan damai. Di merata-rata tempat ada banyak sawah diusahakan berlatarbelakangkan gunung-ganang dan yang paling menarik pemandangan adalah Gunung Merapi, gunung berapi yang berasap di puncaknya. Khabarnya gunung itu sudah dikelaskan sebagai berjaga-jaga tahap keselamatannya.

Walau bagaimanapun, kami tidak jadi berhenti di Klaten kerana pemandu teksi kurang arif tentang lokasi tempat itu. Sebaliknya kami terus ke Jogja. Destinasi kami adalah ke Jalan Prawirotaman untuk menginap di Delta Homestay. Dengan harga Rp.80 ribu, hotel ini sangat sesuai untuk back packers seperti kami. Lokasinya lebih tenang jika dibandingkan dengan di pusat kota. Kami bertemu Mas Adi, seorang pengayuh beca yang sangat berinformasi. Beliau ikhlas dan tidak kelihatan mahu menipu para tamu. Beliau memberitahu beliau pernah tinggal di Australia selama dua bulan atas jemputan seorang pelancong dari sana.

Malam itu kami dibawa ke kawasan berhampiran Keraton. Mula-mula kami ke kedai menjual lukisan. Banyak lukisan bermotifkan kebudayaan dan kehidupan orang Jawa khususnya di Jogja digambarkan. Khabarnya ada lukisan yang bermotifkan spiritual yang mana pelukisnya berpuasa dan bermeditasi sebelum melukis ada juga dijual. Lukisan ini banyak menggambarkan dewa-dewi Hindu. Kami membeli satu dua lukisan yang hanya menggambarkan pemandangan alam kerana pegangan kami, Islam, menegah lukisan yang menggambarkan benda hidup, apatah lagi lukisan yang bermotifkan agama lain.

Kemudian kami ke Jalan Malioboro yang terkenal itu. Kami mahu ke pusat membeli belah atau di sini dipanggil mal untuk mencari CD artis-artis Indonesia yang ngetop itu. Temanku awal-awal lagi sudah dipesan untuk membeli beberapa keping CD. Kumembeli album Radja dan Dewa 19 yang terbaru di samping Gamelan Jawa yang kucari sejak dari Solo lagi. CD di sini murah, dalam lingkungan Rp.45-50 ribu sahaja ataupun sekitar RM20. Di Malaysia harga CD sudah tentu mencecah RM30 ke atas.

Perut pun sudah berkeroncong. Mas Adi membawa kami menjamah makanan asli Jogja iaitu Nasi Gudeg. Nasi ini dimakan dengan sambal khas berserta ayam, telur dan juga tempe. Kurasa sungguh enak, maklumlah sudah lapar tapi temanku itu yang mendapat nama baru "Gudeg Wijilan" merasa tak sesuai dengan seleranya. Cuma tadi ku tak ambil ayam kerana kepala ayam dimasak sekali. Sungguh eksotik. Ku ini bukannya ala-ala Fear Factor...

Selepas makan kami pulang ke hotel. Mahu berehat untuk perjalanan yang pasti mengujakan keesokannya.

Koleksi gambar di Solo
Pos terdahulu - Lawatan ke Indonesia (Bhgn I & II)
Pos terdahulu - Lawatan ke Indonesia (Bhgn III)

(Tulisan asal dikarang di Agung Internet, Jalan Poppies, Kute, Bali)

11 ulasan:

 1. bang strozze bila nak ke indonesia lagi?

  BalasPadam
 2. naik beca' di solo abang membayar berapa?

  BalasPadam
 3. Tujuh ribu. Ya mahu lagi ke Indonesia, mungkin tahun depan. Kamu di Surabaya, ya?

  BalasPadam
 4. aku di kota jember, jawa timur.

  BalasPadam
 5. cerita dan foto yang diambil orang malaysia selama berlibur di indonesia :

  http://nizamzakaria.diaryland.com/bali1.html

  http://irwandy.fotopages.com/?entry=708570&back=http://irwandy.fotopages.com/?page=3

  http://zurratulain.fotopages.com/

  http://etotinx.fotopages.com/?entry=676905&back=http://etotinx.fotopages.com/?page=0

  http://cinoi.fotopages.com/

  http://ctnurhajar.fotopages.com/?entry=739780

  http://ctnurhajar.fotopages.com/

  http://ctnurhajar.fotopages.com/?&page=1

  http://mukapecah8.fotopages.com/?entry=722952&back=http://mukapecah8.fotopages.com/?page=1

  http://mukapecah8.fotopages.com/?entry=722938&back=http://mukapecah8.fotopages.com/?page=1

  http://mukapecah8.fotopages.com/?&page=2

  http://mukapecah8.fotopages.com/?entry=722763&back=http://mukapecah8.fotopages.com/?page=3

  http://habri.blogspot.com/

  http://habri.blogspot.com/2005_10_01_habri_archive.html

  http://norlia79.fotopages.com/

  http://fydzawal.fotopages.com/?&page=2

  http://impissa.fotopages.com/?
  entry=757900&back=http://impissa.fotopages.com/?page=0

  http://impissa.fotopages.com/?entry=715948&back=http://impissa.fotopages.com/?page=0

  http://lealaurielle.fotopages.com/?entry=678837

  http://mshanie.fotopages.com/?&page=2

  http://echagallery.fotopages.com/?entry=638462&back=http://echagallery.fotopages.com/?page=0

  http://sspidey.fotopages.com/?entry=529405&back=http://sspidey.fotopages.com/?page=1

  http://zam-adda.fotopages.com/?&page=5

  http://mshanie.fotopages.com/?entry=371815&back=http://mshanie.fotopages.com/?page=2

  http://cahayabisikan.fotopages.com/?
  entry=534316&back=http://cahayabisikan.fotopages.com/?page=1

  http://leila.fotopages.com/?entry=758967&back=http://leila.fotopages.com/?page=1

  http://leila.fotopages.com/?entry=442178&back=http://leila.fotopages.com/?page=4

  http://jauhairil.fotopages.com/?entry=552554

  http://laylas.fotopages.com/?entry=403457&back=http://laylas.fotopages.com/?page=3

  http://autumnski.fotopages.com/?entry=721310&back=http://autumnski.fotopages.com/?page=0

  http://saifulnang.fotopages.com/?entry=327835

  http://bidarling.fotopages.com/?entry=555059

  http://bidarling.fotopages.com/?entry=555179

  http://bidarling.fotopages.com/?entry=556494

  http://bidarling.fotopages.com/?entry=556505

  http://bidarling.fotopages.com/?entry=560099

  http://bidarling.fotopages.com/?entry=560239

  http://bidarling.fotopages.com/?entry=560373

  http://bidarling.fotopages.com/?entry=561955

  http://ahah80.fotopages.com/?entry=311043&back=http://ahah80.fotopages.com/?page=1

  http://marlinabaharom.fotopages.com/?entry=726611&back=http://marlinabaharom.fotopages.com/?page=0

  http://ahah80.fotopages.com/?entry=308936&back=http://ahah80.fotopages.com/?page=1

  http://merongmahawangsa.fotopages.com/?
  entry=594968&back=http://merongmahawangsa.fotopages.com/?page=0

  BalasPadam
 6. Di METRO TV (www.metrotvnews.com) ada acara acara yang bertajuk "Melancong Ke Negeri Seberang" yang disiarkan setiap hari minggu pukul 12.30 siang. acara ini dipersembahkan oleh kementrian pelancongan Malaysia.
  Acara ini menampilkan tempat tempat pariwisata di malaysia. Daerah (negeri) yang telah dikunjungi yaitu selangor, melaka, johor, pahang, trengganu, minggu kemarin mengunjungi tempat pelancongan yang ada di kelantan dan minggu depan menampilkan negeri kedah.
  acara ini dipandu oleh Rano karno dan bintang tamunya yang berganti ganti tiap episodnya. dan diawal acara muncul siti nurhaliza dengan lagunya Cuti cuti malaysia.
  semoga acara seperti ini lebih mengenalkan malaysia di mata orang indonesia terutama pariwisatanya dan kebudayaannya.

  BalasPadam
 7. Wah bagus ada rancangan sebegitu. Tapi sayang siaran TV ini tak sampai ke tempatku. Kalau bercadang ke Johor (tempat tinggalku sekarang) atau mahu ke Terengganu (kampungku), bilang saja. Nanti bisa kujadi pramuwisata. :-)

  P/s: saban hari kubermimpikan Indonesia dalam tidurku. Libur di Indonesia masih terasa... Buat "Mas Arel Gudeg Wijilan", kusudah makan bakpia aneka rasa itu. Sedap...

  BalasPadam
 8. mana cerita dan foto selama berlibur ke bali?

  BalasPadam
 9. Amru, maaf masih belum berkesempatan. Agak sibuk dengan urusan kerja sekarang. Mudah-mudahan nanti akan diusahakan.

  BalasPadam
 10. ramai orang malaysia yang berlibut kat Indonesia terutama di Jakarta, Bandung, Yogyakarta, Bali dan Danau Toba. Berikut ini kumpulan foto dan cerita yang dibuat oleh mereka selama di Indonesia:

  http://zulhabri.fotopages.com/?&page=1

  http://manjaphotos.fotopages.com/?entry=774422&back=http://manjaphotos.fotopages.com/?page=0

  http://yaniemohamad.fotopages.com/?entry=764453

  http://farriz.fotopages.com/?entry=423145&back=http://farriz.fotopages.com/?page=0

  http://farriz.fotopages.com/?entry=491985&back=http://farriz.fotopages.com/?page=0

  http://greenapple15.fotopages.com/?entry=773904

  http://humanfly58.fotopages.com/
  http://kucailiah.fotopages.com/?entry=369103

  http://autumnski.fotopages.com/?entry=721310&back=http://autumnski.fotopages.com/?page=0

  http://syarliz.fotopages.com/?entry=756489&back=http://syarliz.fotopages.com/?page=0

  http://syarliz.fotopages.com/?entry=757558&back=http://syarliz.fotopages.com/?page=0

  http://habri.blogspot.com/
  http://afizagucio.fotopages.com/?entry=297893

  http://nizamzakaria.diaryland.com/bali1.html

  http://irwandy.fotopages.com/?entry=708570&back=http://irwandy.fotopages.com/?page=3

  http://zurratulain.fotopages.com/

  http://etotinx.fotopages.com/?entry=676905&back=http://etotinx.fotopages.com/?page=0

  http://cinoi.fotopages.com/

  http://ctnurhajar.fotopages.com/?entry=739780

  http://ctnurhajar.fotopages.com/

  http://ctnurhajar.fotopages.com/?&page=1

  http://mukapecah8.fotopages.com/?entry=722952&back=http://mukapecah8.fotopages.com/?page=1

  http://mukapecah8.fotopages.com/?entry=722938&back=http://mukapecah8.fotopages.com/?page=1

  http://mukapecah8.fotopages.com/?&page=2

  http://mukapecah8.fotopages.com/?entry=722763&back=http://mukapecah8.fotopages.com/?page=3

  http://habri.blogspot.com/

  http://habri.blogspot.com/2005_10_01_habri_archive.html

  http://norlia79.fotopages.com/

  http://fydzawal.fotopages.com/?&page=2

  http://impissa.fotopages.com/?
  entry=757900&back=http://impissa.fotopages.com/?page=0

  http://impissa.fotopages.com/?entry=715948&back=http://impissa.fotopages.com/?page=0

  http://lealaurielle.fotopages.com/?entry=678837

  http://mshanie.fotopages.com/?&page=2

  http://echagallery.fotopages.com/?entry=638462&back=http://echagallery.fotopages.com/?page=0

  http://sspidey.fotopages.com/?entry=529405&back=http://sspidey.fotopages.com/?page=1

  http://zam-adda.fotopages.com/?&page=5

  http://mshanie.fotopages.com/?entry=371815&back=http://mshanie.fotopages.com/?page=2

  http://cahayabisikan.fotopages.com/?
  entry=534316&back=http://cahayabisikan.fotopages.com/?page=1

  http://leila.fotopages.com/?entry=758967&back=http://leila.fotopages.com/?page=1

  http://leila.fotopages.com/?entry=442178&back=http://leila.fotopages.com/?page=4

  http://jauhairil.fotopages.com/?entry=552554

  http://laylas.fotopages.com/?entry=403457&back=http://laylas.fotopages.com/?page=3

  http://autumnski.fotopages.com/?entry=721310&back=http://autumnski.fotopages.com/?page=0

  http://saifulnang.fotopages.com/?entry=327835

  http://bidarling.fotopages.com/?entry=555059

  http://bidarling.fotopages.com/?entry=555179

  http://bidarling.fotopages.com/?entry=556494

  http://bidarling.fotopages.com/?entry=556505

  http://bidarling.fotopages.com/?entry=560099

  http://bidarling.fotopages.com/?entry=560239

  http://bidarling.fotopages.com/?entry=560373

  http://bidarling.fotopages.com/?entry=561955

  http://ahah80.fotopages.com/?entry=311043&back=http://ahah80.fotopages.com/?page=1

  http://marlinabaharom.fotopages.com/?entry=726611&back=http://marlinabaharom.fotopages.com/?page=0

  http://ahah80.fotopages.com/?entry=308936&back=http://ahah80.fotopages.com/?page=1

  http://merongmahawangsa.fotopages.com/?
  entry=594968&back=http://merongmahawangsa.fotopages.com/?page=0

  BalasPadam
 11. kalau nak melawat kat bukittinggi - Sumatera Barat - indonesia, sila hubungi :
  PT. MUHIBBAH MULIA WISATA Tour and Travel
  Jl. Urip Sumoharjo No.3 Bukittinggi - Sumatera Barat
  Telp./ Fax : + 62 752 32999
  SMS: +62 81363408670
  email / YM : muhibbahbkt@yahoo.com

  Kat Bukittinggi : boleh melawat kat : Lubang Jepun, Sianok Canyon, Jam Gadang, Pasar Atas, Pasar Aur Kuning ( Pusat Borong telekung,songkok,tudung dengan harga murah )

  BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...