18 Jun 2006

Isu Diskriminasi Peluang Pekerjaan

Kini isu kefasihan berbahasa Mandarin yang menjadi salah satu syarat wajib untuk memohon pekerjaan timbul lagi. TPM menyelar tindakan daripada majikan-majikan ini sebagai suatu bentuk diskriminasi. Bahasa Mandarin bukanlah bahasa pertuturan yang meluas di Malaysia dan ini secara langsung menidakkan kaum yang tidak menuturkan bahasa ini.

Mesej jelas dari tindakan ini ialah untuk hanya memberikan peluang kepada bangsa yang bercakap dalam bahasa ini sekaligus menutup terus peluang untuk bangsa lain. Adakah Malaysia hanya mempunyai satu bangsa sahaja? Adakah bahasa ini merupakan bahasa rasmi Malaysia dan dituturkan secara meluas?

Malaysia merupakan sebuah negara yang tidak memaksa rakyatnya bercakap dalam satu bahasa saja seperti di sesetengah buah negara biarpun penduduk mereka berbilang kaum. Malaysia masih lagi liberal dalam membenarkan penduduknya bercakap dalam bahasa ibunda. Contohnya, sekolah vernakular seperti Cina dan Tamil tetap wujud di Malaysia.

Sunguhpun penduduk boleh bercakap dalam bahasa ibunda, sebagai bahasa perantaraan antara kaum, Bahasa Melayu yang merupakan bahasa kebangsaan digunakan. Pun begitu, bahasa Inggeris juga digunakan secara meluas terutamanya untuk berinteraksi dengan dunia antarabangsa.

Dalam kes ini, mungkin juga orang-orang ini terlalu selesa dengan bangsa sendiri dan tidak mahu bercampur dengan bangsa lain. Mereka sebenarnya menjauhkan diri dari bangsa lain dan mereka tidak sedar yang bangsa-bangsa lain ini jugalah merupakan pelanggan perniagaan mereka. Tanpa bangsa lain, tidak mungkin perusahaan mereka seuntung hari ini kerana mereka bukanlah bangsa majoriti.

Lainlah kalau pekerjaan yang diiklankan itu memang memerlukan kefasihan berbahasa Mandarin seperti menjadi penterjemah bahasa Mandarin, pekerjaan berkaitan sastera Mandarin ataupun untuk dihantar ke China. Walau bagaimanapun, pekerjaan itu adalah di Malaysia dan tidak masuk akal jika kefasihan berbahasa Mandarin adalah suatu kemestian.

Antara alasan yang diberikan ialah pengedar atau pelanggan mereka berbahasa Mandarin. Ini adalah satu alasan yang kurang tepat. Sebagai rakyat Malaysia, pasti seseorang boleh berbicara dalam bahasa yang lebih luas penggunaannya iaitu bahasa Melayu ataupun bahasa Inggeris. Kalau tidak, adakah orang itu layak menjadi rakyat Malaysia?

Ini menjurus kepada isu lain iaitu kurangnya interaksi antara kaum lain. Apabila sudah tinggal di suatu kawasan yang berpenduduk daripada satu kaum sahaja, bercakap dalam bahasa sendiri, bersekolah dalam bahasa sendiri, bahkan membaca akhbar dan menonton TV dalam bahasa sendiri, ini akan hanya menjurus kepada kurangnya rasa kenegaraan. Maka tak hairan, ada yang tidak mampu bercakap dalam bahasa kebangsaan sungguhpun mempunyai MyKad!

Jangan jadikan Malaysia sebagai Singapura nombor dua. Diskriminasi pekerjaan di sana sini. Hatta di akhbar perdana seperti The Strait Times sekalipun, bilingual in English and Mandarin is compulsory pasti terpampang di hampir semua iklan pekerjaan!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...