09 Jun 2006

Piala Dunia 2006Kurang 20 minit dari saat pos ini ditaip, perlawanan pertama Piala Dunia FIFA 2006 akan bermula di Jerman. Perlawanan pembukaan ini menampilkan tuan tumah, Jerman sendiri yang akan berentap dengan pasukan Costa Rica.

Pastinya dengan bermulanya Piala Dunia ini, dunia akan dilanda demam bola dan kehidupan seharian semasa berlangsungnya kejohanan ini seolah-olah tiada lain tiada bukan melainkan bola sepak sahaja. Peminat fanatik bola sepak akan berjaga malam untuk tidak melepaskan peluang menonton perlawanan secara langsung. Tiada lagi jadual seharian yang penuh disiplin. Tidak kisah lagi tentang kesiangan di esok harinya. Bos pun mungkin juga tidur di pejabat?! Siapa tahu!

Semua orang bercerita fasal bola. Di warung-warung kopi topiknya bola. Di mana saja topiknya bola. Siapa tak minat bola, alamatnya akan terpencil di musim sebegini. Semua orang mahu bola. Buat duit pun dengan bola. Syarikat berlumba-lumba menaikkan pendapatan dengan bola. Jangan cuba menggadai nasib dengan bola. Kalau Angola menang Piala Dunia, "this is the end of the world"!

Pautan menarik tentang Piala Dunia 2006:
FIFAworldcup.com - The Official Site of FIFA World Cup
World Cup Football 2006 - World Cup Soccer Blog
ESPNsoccernet - World Cup Index
BBC SPORT Football

1 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...