15 Ogos 2006

‘Saya Seperti Orang Bodoh Jikalau Saya Bercakap Dalam Bahasa Melayu’

Rupanya kenyataan Pelakon Wanita Terbaik Festival Filem Malaysia Ke-19 (FFM19), Sharifah Amani yang bukan sahaja membuka pekung di dada, malah mengundang kemarahan Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan sendiri dan dianggap sebagai ‘perosak majlis’ oleh menteri berkenaan.

Keterujaannya untuk memberi ucapan kemenangan itu mengundang kontroversi apabila beliau berkata, “I sound stupid if I speak Malay”. Walaupun dia tidak fasih bercakap Melayu, ironinya dirinya seorang Melayu, ucapan itu tidak sepatutnya dituturkan apalagi di atas pentas yang ditonton jutaan audiens di auditorium dan juga di rumah.

Jika meminta izin untuk bercakap Bahasa Inggeris kerana tidak mampu bercakap Bahasa Melayu dengan lancar, caranya harus lebih beradab dan tidak mengguris hati orang Melayu sendiri.

Menjawab kritikan itu, dia memberi alasan berketurunan campuran Cina, India dan Arab serta hanya bertutur Bahasa Inggeris di rumah. Kendatipun begitu, dia sepatutnya malu dengan ketidakmampuan diri sendiri itu. Sebagai rakyat Malaysia, apalagi orang Melayu, sepatutnya mampu untuk berucap dalam bahasa kebangsaan. Artis bukan Melayu pun masih mampu bercakap Melayu seperti Hans Isaac dan Carmen Soo.

Agaknya bagaimana dirinya bertutur di dalam filem. Adakah menghafal skrip? Ataupun hanya mampu berlakon di dalam filem-filem Yasmin Ahmad yang miskin keindahan bahasa itu? Kalau dilihat pertuturan Bahasa Inggerisnya pun, tidaklah kelihatan terlalu mahir. Masih ada Manglish dan penuturan yang tidak tepat.

Bukan pengucapan itu saja yang mengundang kemarahan, malah dia menghabiskan ucapannya dengan,

If the film (Gubra) mencemar budaya, let’s do it more often ( Jika filem ini (Gubra) mencemar budaya, mari kita hasilkan lebih banyak lagi).”

Agaknya inilah hasil Bahasa Rojak… Yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran.

p/s – Mbah Marijan pun dah jadi selebriti – berlakon iklan (buat yang tak tahu, Mbah Marijan adalah penjaga kunci Gunung Merapi yang penuh mistik).

Berita berkaitan di akhbar-akhbar:

Dr Rais marah gelagat Amani
Rais lahirkan kekesalan
Nani calar imej FFM19
Edisi KL: Nani hina bangsa sendiri
Edisi KL: Mohon maaf
Kenapa saya berucap bahasa Inggeris
'Saya tak hina bahasa Melayu'

2 ulasan:

  1. mbah marijan pun kamu tahu, terlalu sering nonton sctv dan rcti. hebat, luas wawasan kamu.

    BalasPadam
  2. terima kasih. ya, karena bisa ditangkap lewat antena UHF di sini.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...