28 September 2006

Astana Idaman - Watak Datin Rocky Bertukar Pelakon

Setelah terlepas siri Astana Idaman di Astro Ria minggu lepas kerana ku ke KL, tiba-tiba minggu ini kulihat watak Datin Rocky sudah bertukar pelakon. Watak asal dilakonkan oleh Rozie Othman namun telah digantikan oleh Hamidah Wahab.

Sungguh janggal kurasa kerana apabila kita sudah sebati dengan watak seseorang, pertukaran mengejut pelakonnya adalah sesuatu yang sukar diterima. Terasa seperti hilang keterujaan untuk terus mengikuti cerita ini kerana kecacatan tersebut.

Satu hal lagi ialah Hamidah pastinya dibayangi Rozie yang cukup baik membawa watak Mak Datin. Kulihat Hamidah tidaklah setanding Rozie dan agak janggal pabila dia digandingkan dengan Jalaludin Hassan.

Ada satu forum di sini yang rata-ratanya tidak menyokong perubahan ini. Berbagai-bagai pendapat diluahkan untuk tidak menyokong perubahan ini.

Sebenarnya inilah satu-satunya drama Malaysia yang kuikuti di TV. Sebelum berbuka puasa, juga kutonton Hikmah 2 yang tidak kuhabis ikuti tahun lepas di RCTI kerana telah kubalik kampung untuk berlebaran.

Entahlah kenapa kuterlekat untuk menonton Astana Idaman. Mungkin agaknya selalu kumenonton TV pada jam 11 malam sebelum tidur. Hikmah pula jalan ceritanya menarik di samping watak Ana (kalau yang perempuan mengikuti watak Arman). Dulu semasa menonton Hikmah 1, sering kucapai Kamus Dewan* untuk memahami perkataan daripada bahasa Jakarta

*Kamus Dewan terbaru sebenarnya sudah memasukkan perbendaharaan kata daripada bahasa-bahasa rumpun Melayu lain seperti bahasa Jakarta, Jawa, Sunda dan Minang di samping loghat-loghat Melayu dari setiap negeri di Malaysia. Kupasti pembaca akan menemui maksud pamit, keren dan sebagainya.

Tag: , , , , ,

3 ulasan:

  1. hikmah 3 ditayangkan di Indosiar setiap hari selama bulan ramadhan pukul 6 petang

    BalasPadam
  2. Waduh, kenapa sih? Kok ditayangin di Indosiar? Di rumah saya di JB ini, siaran Indosiar tidak jelas sangat (selalu kepingin menonton Akademi Fantasi Indosiar...). Dulu kan di RCTI yg sgt jelas siarannya.. Nampaknya kena tunggu tahun depan utk ditayangkan di Astro...

    Tak dapatlah lagi kuceritakan buat teman2 apa jalan kesudahan cerita Hikmah...

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...