28 November 2006

Gara-Gara Meniru Aksi Smackdown


Seorang kanak-kanak sekolah di Bandung, Indonesia telah meninggal dunia akibat meniru aksi Smackdown ketika bermain dengan kawannya. Smackdown adalah satu rancangan popular World Wrestling Entertainment (WWE) yang memaparkan aksi professional ahli gusti.

Meniru aksi Smackdown kini sangat popular di kalangan budak-budak sekolah di Indonesia dan aksi-aksi ini sering dimainkan terutama ketika waktu rehat sekolah. Di sebalik satu kejadian malang itu, ramai lagi kanak-kanak yang cedera ketika bermain dengan rakan-rakan mereka. Antara aksi yang sering ditiru ialah aksi mengangkat rakan mereka dan menghumban ke lantai.

Rentetan kejadian maut itu, pihak pemerintah telah memanggil pihak televisyen yang menyiarkan rancangan itu, Lativi dan diambil keterangan. Ada pihak lain pula mahukan rancangan itu diharamkan kerana dikatakan telah merosak fikiran kanak-kanak yang masih mentah. Ini dikhuatiri perlakuan ganas yang ditiru itu tanpa pengawasan orang dewasa itu, terutama di sekolah, bakal mengulangi kejadian malang itu.

1 ulasan:

  1. saatini pihak televisyen telah menghentikan tayangan tersebut. namun korban masih terus bertambah.
    Seperti seorang anak yang jatuh dari lantai 3( 9 meter) karna meniru adekan diatas ring

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...