29 November 2006

Streamyx Memblok P2P dan BitTorrent

Sejak beberapa bulan lepas, kelajuan klien BitTorrentku sudah menurun. Bayangkan ada beribu-ribu malah berpuluh ribu seeders di Internet tetapi kelajuannya hanyalah 10 kbps. Kalau kumahu berkongsi fail dengan pengguna lain, muat naiknya pula tiada langsung walaupun berpuluh ribu cuba menyambung ke komputerku.

Sepertimana yang didedahkan pekerja Streamyx sendiri, satu program telah dipasang untuk mengawal dan menghalang sambungan program P2P dan BitTorrent. Alasan Streamyx ialah untuk mengurangkan trafik dari program tersebut yang dikatakan memperlahankan jaringan Internet yang disediakan mereka. Selain itu, mereka juga ingin mengawal aktiviti cetak rompak yang cerita atau filem dibawa masuk menggunakan aplikasi tersebut.

Bagiku, ini adalah satu pencabulan hak pengguna. Kita, sebagai pengguna, telah membayar servis mereka. Sebagai contoh, dengan melanggan pakej 1024 kbit/s, kelajuan muat turun boleh dikira dalam kbps dengan membahagi lapan. Jadi kelajuan muat turun ialah 128 kbps. Apabila kelajuan muat turun kita dikawal atau dipanggil throttle, mengikut pengalamanku, kelajuan muat turun maksima hanyalah 20 kpbs. Dengan RM88 yang kubayar, sepatutnya kumendapat 128 kbps, tetapi ini hanyalah 20 kbps. Adakah berbaloi dengan apa yang kubayar?

Alasan mengurangkan trafik dan mengawal cetak rompak hanyalah untuk menutup kegagalan mereka dalam menyediakan sistem yang lebih baik dan mampu menyediakan kehendak pelanggan yang makin meningkat. Mereka sepatutnya menaiktaraf sistem mereka, bukannya merompak apa yang sudah dibayar pelanggan. Kufikir ini patut dilapor ke pihak tribunal pengguna. Masalahnya, mereka faham ke? Silap haribulan, kena kelentong dengan Streamyx.

Untuk senarai Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP) yang jahat (?), sila klik di sini. Ini termasuk Jaring sendiri.

Kontroversi Streamyx:
1. Iklan bukan main gah di TV tetapi apabila mahu dilanggan, kawasan di luar liputan.

2. Pelanggan sedia ada dinaiktaraf. Contoh: 384 kbit/s menjadi 512 kbit/s, 512 kbit/s jadi 1 Mbit/s. Namun banyak yang belum dinaiktaraf. Mengikut pengalamanku, empat kali kulapor dan selepas itu barulah diambil tindakan. Kalau ikutkan, berbulan-bulan kubayar 'buta' kerana kelajuan yang diterima lebih rendah dari sepatutnya.

3. Mempunyai reputasi khidmat pelanggan yang buruk. Antara sebab yang mungkin ialah pegawai pusat pelanggan adalah pekerja pihak ketiga/kontrak. Jadi, tiada rasa 'kemilikan' di kalangan pegawai. (Sama juga seperti Celcom yang pegawainya dimarahiku memutuskan talian).

4. Ramai pekerja Streamyx bakal diberhentikan kerana banyak jawatan dianggap sebagai lebih dari perlu.

2 ulasan:

  1. aku pun bengang ngan tmnet masa memula guna streamyx dulu. hampeh tul technician dia.

    BalasPadam
  2. Anyway, apa lagi yang paling laju daripada streamyx?

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...