10 Disember 2006

Sekitar Sukan Asia Doha 2006Malam tadi adalah malam kegembiraan apabila lagu Negaraku berkumandang apabila pasangan Koo Kien Keat dan Tan Boon Heong memenangi emas acara beregu lelaki badminton Sukan Asia apabila mengalahkan pasangan Indonesia, Luluk Hadiyanto-Alven Yulianto. (Juga gembira melihat Liverpool membelasah Fulham 4-0…)

Ada beberapa perkara menarik tentang kemenangan pasangan tersebut. Jurulatih beregu, Rexy Mainaki, membaling jaketnya ke arah kumpulan penyokong Indonesia, mungkin tanda hormat setelah “menderhakai” negara sendiri. Juga, sungguh puas hati beliau dapat membalas kritikan pedas sebelum ini setelah pasangan tersebut bermain buruk dalam acara berpasukan. Kini beliau bernafas lega setelah dikatakan mahu meletak jawatan gara-gara persembahan buruk tersebut.

Juga lagu Gadis Melayu berkumandang sebaik kemenangan tersebut. Siapa yang memasangnya? Adakah seseorang membuat permintaan jika pasangan Malaysia menang? Apa-apa pun Negaraku tetap berkumandang yang sebelumnya Ole-ole Kita Menang Kitalah Juara dinyanyikan.

Selain itu, juga menarik perhatianku ialah pemakaian atlet Bahrain, Ruqaya Al Ghasara yang memenangi pingat gangsa acara 100m pecut wanita. Siapa kata berpakaian Muslim tidak boleh bersukan. Beliau malah membuktikannya. Mungkin beliau boleh mendapat tempat yang lebih baik jika dia bermula dengan lebih baik, di mana beliau adalah orang terakhir berlepas dari blok permulaan.p/s – kusuka lagu semasa penyampaian pingat di Sukan Asia kali ini. Lagu berirama Arab moden itu kedengaran menaikkan semangat dan seolah-olah meraikan kejayaan.

Dikemaskini semula:
Ruqaya Al Ghasara bagaimanapun memenangi pingat emas dalam acara 200m. Syabas!

Tag: , , , , ,

Tiada ulasan:

Catat Komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...