10 Februari 2007

Soalan Cepu Mas

Banyak orang bertanya kerana bukan tujuannya mencari jawapan. Apabila bertemu orang lain, orang sekadar bertanya kerana mahu break the ice. Dengan orang tidak dikenali atau belum dikenali, seseorang bertanya sekadar mahu menyapa seseorang.

Bagi pihak yang menerima pula, sungguh berbesar hati kerana seseorang mahu menyapa. Terasa diri ini mahu dikenali dan dihargai. Namun segalanya pasti berubah apabila soalan yang ditanya merupakan soalan yang sukar untuk dijawab. Atau straight to the point, sensitif.

Mulalah jawapan yang mahu diberi mengambil sedikit masa untuk dijawab kerana otak terpaksa berfikir dahulu apa yang perlu dijawab. Kadang-kadang, terpaksa menipu kerana terdesak dan mahu memberikan jawapan yang cepat. Mahu berterus-terang tapi diri ini tidak mahu kerana sensitif.

Entah kenapa, semua orang hari ini mahu bertanya soalan yang ku tidak mahu jawab. Dalam banyak-banyak subjek di dunia ini, kenapa mahu tanya soalan itu. Entahlah. Mungkin melihat ekspresiku, orang akan bertanya.

Sejak dari sekolah lagi, aku mempunyai kepercayaan yang pelik. Aku sering berfikir seseorang yang duduk disebelah kiriku dapat membaca fikiranku. Agaknya gelombang dari otakku di sebelah kiri dipancarkan sehingga ke otak orang sebelah kiriku. Aku dominan kanan, jadi otak kiriku yang dominan. Mungkin signal di otak kiriku terlalu kuat.

Mustahil tapi dah beberapa kes sebegini berlaku. Kawan-kawanku yang duduk di kiriku di sekolah sering memberi jawapan yang sama seperti yang aku fikirkan. Tadi orang itu duduk di kiriku. Mungkin kebetulan. Tapi kenapa dia mahu tanya soalan sensitif saja? Aku harus berubah...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...