15 Julai 2007

Budak Belasahan

Tidak tahu lagi apa hendak jadi dengan pasukan bolasepak Malaysia. Sungguhpun ini dikatakan pilihan terbaik di kalangan pemain profesional Malaysia, kelihatannya mereka hanyalah budak belasahan di peringkat antarabangsa.

Setelah dimalukan China dengan kekalahan besar 1-5, kini Malaysia melangkah keluar dengan longlai (malah melangkah masuk juga) setelah diperkotak-katikkan Uzbekistan dengan kekalahan lebih buruk 0-5.

Jurulatih negara, Norizan Bakar, hanya mampu menggeleng kepala. Namun, jika hendak disalahkan seratus-peratus ke atas bahu jurulatih itu, tidak boleh juga. Sememangnya pemain Malaysia terlalu tidak berbakat dan tidak punya kemahiran lebih-lebih lagi di peringkat antarabangsa.

Kadang-kadang, terasa geram juga melihat cara mereka bermain. Budak-budak kampung yang main di padang-padang bola pada setiap petang pun tidak membuat kesilapan memalukan seperti mereka. Bila bermain di Liga Malaysia, bukan main gah lagi cara mereka bermain. Walau bagaimanapun, bila melawan pasukan negara lain, mereka seolah-olah budak baru bermain bola sepak. Main secara tidak berfikir.

Masalah utama di Malaysia ialah bermain bola sepak secara profesional tidak dianggap profesyen yang manjanjikan pendapatan lumayan dan menjanjikan masa depan yang cerah. Pemain yang ada hari ini barangkali bukanlah pemain terbaik yang mampu dilahirkan Malaysia. Agaknya golongan profesional yang bukan bermain bola sepak seperti jurutera, doktor, arkitek dan sebagainya, jika mereka memilih untuk bermain bola sepak, tentu pasukan Malaysia lebih kuat.

Lihat saja MyTeam. Walaupun golongan yang disebutkan tadi tidak semuanya terpikat dengan MyTeam, masih ada lagi segolongan orang yang mungkin tercicir daripada dipilih untuk bermain di kelab-kelab bola sepak yang masih mempunyai minat untuk bermain bola sepak. Mereka ini malah kemahiran mereka mengalahkan sesetengah pemain profesional yang sedia ada.

Tidak seperti di Eropah, Amerika Selatan atau di Jepun dan Korea Selatan, Malaysia tiada akademi khusus atau kalau ada akademi sekalipun, akademi itu bukanlah dipunyai oleh setiap pasukan di Liga Malaysia. Di negara-negara tersebut, kanak-kanak yang dilatih bakal menjadi pemain profesional. Yang kurang menyerlah sahaja akan keluar memilih profesyen lain.

Mereka dijanjikan pendapatan lumayan iaitu pendapatan yang mengalahkan golongan profesional lain seperti jurutera, doktor dan arkitek. Di Malaysia pula, keadaan sebaliknya. Sesetengah kelab tidak mampu berdiri dengan sendiri dan mengharapkan belas ihsan FAM untuk memperolehi dana. Ada sesetengah kelab tidak mampu membayar gaji pemain. Sudah tentu jika keadaan sebegini berlaku, tidak ramai orang yang sanggup bermain bola sepak yang jangka masa bermainnya bukanlah lama sangat, selagi kudrat masih ada sahaja.

Sedikit kemewahan yang ada pada pemain hari ini juga menjadi penyebab kemerosotan prestasi hari ini. Kehidupan mereka yang senang-lenang itu menyebabkan mereka mengambil sikap ambil mudah. Lihat saja apabila melawan pasukan dunia ketiga atau negara yang lebih miskin atau sedang menghadapi perang, pasukan Malaysia senang dikalahkan.

Entahlah, apa hendak jadi dengan pasukan Malaysia. Agaknya jika melawan pasukan San Marino yang semi-pro yang selalu dibelasah oleh pasukan Eropah lain, Malaysia agaknya boleh kalah. Apa kata lawan Somalia? Boleh menang ke?

Sudah tiada harapan untuk pasukan Malaysia. Berapa gol bakal dibolosi apabila menentang Iran nanti? Rasanya 6-0. FAM, lain kali jangan jadi tuan rumah jika pasukan Malaysia terlalu lemah. Memalukan saja!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...