20 Julai 2007

Din Highway @ Din Beramboi

Bila ada budak-budak di depan TV, maka rangkaian kanak-kanaklah yang ditonton mereka. Aku secara tak langsung menonton juga iaitu rangkaian Astro Ceria. Terdapat siri baru di rangkaian itu iaitu Telematch. Telematch yang disiarkan telah pun dialih suara ke Bahasa Malaysia menggunakan suara Din Beramboi yang memang lucu.

Din Beramboi ini pelik juga bagiku kerana menukarkan namanya ke Din Beramboi. Dulu di zaman 90-an, Din Beramboi adalah seorang DJ yang bertugas di stesen radio nombor satu ketika itu, Time Highway Radio. Pada masa itu, dia lebih dikenali dengan nama Din Highway.

Beliau merupakan DJ yang kutunggu-tunggu kerana kebolehannya mempelbagaikan suara. Antara yang paling popular adalah suara seorang pondan, Shasha, orang tua Atuk Ipin, Encik Rostam, Lim Kai Tak dan beberapa suara lagi. Paling diingati adalah temuramah Shasha dan Iwan yang menyanyikan lagu Yang Sedang-sedang Saja. Begitu juga temuramah paling lawak dengan Harun Salim Bachik. Din Highway juga pernah menghasilkan sebuah album yang dipromosinya sendiri dengan menggunakan "khidmat" Shasha.

Agak membosankan juga beberapa tahun selepas itu setelah Time Highway Radio mulai jatuh. Din Highway jarang ke udara dan kalau ada, dia lebih suka membuat "suara cerita Jepun". Pada masa itu, dia berpasangan dengan Abby Fana yang mulai naik sebagai seorang DJ.

Selepas itu, Din Highway mula mengalih arah dengan muncul di TV dan menggunakan nama Din Beramboi. Nama itu menjadi kontroversi kerana pernah digunakan oleh majalah Ujang. Namun kesannya tidak seperti beliau di radio dulu. Beliau pernah berlakon di beberapa filem seperti Buli dan juga membintangi siri Afi dan Abah di Astro Ceria.

Kini, dengan adanya Telematch, terasa Din Highway dulu seakan kembali. Kepelbagaian suara yang digunakan dalam Telematch memang lawak sungguhpun kadang-kadang mengarut. Habis semua nama Mat Salleh diMelayukan. Nama padang pun suka-suka hati ditukar seperti Padang Merbok. Seronok menonton bukan kerana terhibur dengan acara sukaneka yang ditonjolkan, tetapi terhibur mendengar celoteh Din Beramboi.

2 ulasan:

  1. wah.. nggak faham samasekali dgn cerita dalam postingan ini, nggak ada TV Malaysia di sini :(

    BalasPadam
  2. maaf cerita ini lebih utk org malaysia. di indonesia juga ada astro ceria tapi harus langgan astro nusantara dulu..

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...