25 September 2007

Kenapa Pertandingan di Astro Kirana Mesti Ada Sarikata Inggeris?

Sudah beberapa kali, kulihat iklan promosi Astro Kirana Short Film Awards 2007 ditayangkan di Astro. Antara syarat penyertaan ialah filem pendek yang dihantar boleh menggunakan apa juga bahasa tetapi hendaklah disertakan sarikata Bahasa Inggeris.

Aku pelik juga. Adakah pertandingan ini melibatkan masyarakat antarabangsa? Setelah diteliti, pertandingan ini hanya terbuka kepada warganegara Malaysia. Nah, kenapa mahukan sarikata Bahasa Inggeris? Kenapa tidak bahasa kebangsaan kita? Ada rakyat Malaysia yang tidak pandai bertutur bahasa kebangsaan? Atau pengadilnya bukan orang Malaysia? Kalau begitu, sudah habis bakatkah orang di Malaysia ini? Astro harus menjawab.

Di Malaysia, masih ada orang yang tidak mampu bertutur dalam bahasa common. Kalau begini, integrasi kaum yang dilaung-laungkan tidak akan menjadi kenyataan. Kebolehan berkomunikasi adalah satu faktor penting. Apabila sudah dibesarkan dalam kelompok sendiri, bersekolah di sekolah yang hanya menggunakan bahasa sendiri, bekerja di syarikat yang hanya mengambil pekerja berbangsa sendiri, bagaimanakah untuk memahami bangsa lain dan berinteraksi dengan bangsa lain?

Malaysia gagal dalam hal ini. Lihat jiran kita, Indonesia. Mereka mampu bersatu dalam satu bahasa. Pergi ke seceruk rantau mana pun, mereka mampu bercakap bahasa penyatuan. Hentikan budaya 'minum air Mat Salleh' dan berpijak di bumi sendiri...

2 ulasan:

  1. Sedih apabila bahasa melayu dipinggirkan di negara sendiri baik oleh kerajaan dan sebahagian rakyatnya.tak mustahil,1 hari nanti bahasa mekayu akan punah!

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...