23 September 2007

Kes Nurin - Ibubapa Akan Didakwa?

Ketua Polis Negara mengatakan ibubapa Nurin boleh dikenakan tindakan kerana cuai. Tatkala kita merasa sedih dengan pembunuhan kanak-kanak perempuan tidak berdosa ini, kenyataan ini pula keluar dari mulut peringkat tertinggi polis.

Pelik juga. Apakah keutamaan polis di sini? Mahu menghukum ibubapa yang sukar menerima kenyataan yang anak kesayangan mereka sudah tiada lagi? Bagaimana dengan si pembunuh kejam itu?

Cukuplah dengan pelbagai tuduhan yang mencalar keintegritian polis hari ini dan segala jawapan yang dihuraikan namun tidak meyakinkan, satu lagi kenyataan yang kurang bijak keluar daripada pihak polis.

Nurin Jazlin Jazimin, 8 tahun, telah hilang sejak 20 Ogos 2007 dan pelbagai usaha dijalankan untuk mengesannya. Pada 17 September 2007, sebuah beg sukan berisi mayat seorang kanak-kanak perempuan yang merengkok di dalamnya umpama bayi di dalam kandungan telah ditemui. Hasil bedah siasat menunjukkan kanak-kanak itu mengalami deraan seksual di mana timun dan terung dimasukkan ke bahagian sulit.

Ibubapa Nurin dipanggil untuk membuat pengecaman, namun mereka tidak mengakui yang itu adalah anak mereka berdasarkan tanda pada badan yang berlainan. Lalu ujian DNA dilakukan buat pengesahan. Pada 20 September 2007, keputusan DNA bagaimanapun menunjukkan yang kanak-kanak malang itu adalah Nurin. Bapa Nurin pun begitu masih menafikan yang itu anak mereka. Namun keesokannya, bapa Nurin menukar fikiran dan menerima kenyataan dan mengambil mayat anaknya dari Hospital Kuala Lumpur.

Sehingga hari ini, tiada petanda pembunuh kejam itu dikesan.

Cukuplah betapa beratnya orang tua Nurin menerima hakikat yang anak mereka dibunuh kejam, kini tindakan mahu diambil pula. Bukankah yang dialami mereka itu adalah satu 'hukuman'? Polis sepatutnya bertindak mengikut prioriti. Tegakkan keadilan dengan menghukum si pembunuh itu, bukannya mengambil langkah mudah menghukum ibubapa Nurin dahulu.

Kuharap jawapan meyakinkan daripada pihak polis nanti. Jangan ada kaitan antara pembunuh dengan polis yang korup. Polis pula jangan mengambil jalan mudah untuk menutup kes ini. Nyiru yang kecil takkan dapat menutup bangkai gajah.

Al-Fatihah buat Nurin, belasungkawa* buat keluarganya.

Pos berkaitan:
Apabila Pengadil Karate Dipukul

Tag:


*belasungkawa - (Jawa) turut berdukacita, takziah

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...