21 Oktober 2007

Capital FM88.9 - Berita Buruk!

Khabarnya sebuah stesen radio baru bakal dilancarkan di Lembah Kelang bermula 1 Disember ini. Dinamakan Capital FM88.9, radio ini bakal beroperasi dari Hotel Concorde dan dikeudarakan dalam dua bahasa iaitu Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris. Radio ini bakal mendedahkan senario muzik tempatan dengan fokus terhadap persembahan studio secara langsung dan secara rekod.

Ini mungkin berita baik bagi sesetengah pihak tetapi tidak kepadaku. Aku juga menggunakan frekuensi 88.9 MHz untuk radio mini di keretaku bagi mendengar segala MP3 kegemaranku. Radio mini yang disambung kepada pengecas api rokok ini dapat dipancarkan dengan frekuensi bermula dari 87.7 hinggalah 88.9 MHz. Namun disebabkan lambakan pelbagai stesen radio yang ada di Lembah Kelang yang mengganggu pancaran signal radio mini itu, hanya frekuensi 88.9 MHz yang sesuai untuk ditala.

Namun radio baru yang bakal dilancarkan ini bakal mengganggu siaran radio miniku itu. Alahai, dalam banyak-banyak frekuensi yang ada, kenapalah dipilih frekuensi itu... Kenapa tidak dipilih frekuensi 100MHz ke atas saja?

Apa boleh buat mereka yang melancarkan radio ini bukannya mendengar MP3 seperti caraku ini. Kereta Protonku tidak ada MP3 player. Jadi inilah caranya saja... :(

1 ulasan:

  1. oic ... nampaknya 88.9 dah tak guna sekarang ye...
    kena adjust ke frequency yg lain gamaknya ...
    tapi seronok juga nanti, bila kita gunakan frenquency yg sama, pasti kita akan 'menganggu' radio orang lain bila kereta kita mendekat ...

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...