12 Oktober 2007

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1428H

Image hosted by Photobucket.com

Hari ini merupakan hari terakhir kita berpuasa, sungguhpun di beberapa negara, mereka sudahpun menghabiskan sebulan puasa yang kini menyambut Aidilfitri. Ramadhan berlalu namun kita patut bermuhasabah diri. Adakah diri kita ini lebih baik daripada sehari sebelum puasa dulu?

Sedih juga meninggalkan Ramadhan. Tiada lagi "night life". Surau-surau dan masjid-masjid tak lagi dipenuhi sepertimana di bulan Ramadhan. Tiada lagi kemeriahan membeli juadah berbuka puasa. Tiada lagi bazar Ramadhan. Tiada lagi gerai-gerai melanjutkan waktu perniagaan hingga ke lewat untuk orang bersahur ataupun membeli untuk sahur pada dinihari kelak. Tiada lagi orang pergi kerja awal daripada kebiasaannya - dan jalan mulai sesak seperti sediakala di waktu pagi.

Semua itu adalah kemeriahan Ramadhan. Ia bernilai tetapi nilainya hanya dirasakan apabila sudah tiada lagi. Kita perlu tunggu setahun lagi untuk menikmati kembali ambien sebegini, kalau usia dipanjangkan.

Apa-apa pun, sambutan Syawal tak mungkin dilupakan begitu saja. Di sini, kuambil kesempatan menyusun sepuluh jari, kuhulur tangan memohon ampun dan maaf andai ada tersilap, ada kekhilafan, ada terguris, ada terhina atau ada berbekas di hati. Kutadah tangan semoga selamat segalanya, selamat di rumah, di perjalanan, di mana saja.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...