24 November 2007

Hindraf dan Jutawan

Besok, Angkatan Tindakan Hak-hak Hindu (Hindraf) bakal mengadakan demonstrasi di depan Suruhanjaya Tinggi British di Kuala Lumpur. Mereka bakal menyerahkan petisyen kepada Suruhanjaya Tinggi British meminta Ratu Elizabeth II melantik seorang penasihat diraja untuk mewakili komuniti India di dalam dakwaan bahawa Kerajaan British membawa mereka ke Tanah Melayu sebagai buruh kasar dan mengeksploitasi mereka.

Mereka telah memfailkan saman US$4 trilion (RM13.5 trilion) di Mahkamah Keadilan Diraja di London dan mendakwa pihak British patut dipersalahkan terhadap 'penindasan' kaum India di Malaysia. Saman itu adalah US$1 juta (RM3.4 juta) untuk setiap orang India di Malaysia.

Peristiwa robohnya sebuah kuil Hindu berusia seratus tahun di Shah Alam telah memuncakkan tuntutan Hindraf ini setelah tunjuk perasaan di depan pejabat Perdana Menteri di Putrajaya dulu.

Kuil Hindu di Malaysia sebenarnya terlalu banyak dengan ratio penduduk Hindu sendiri. Dulu setiap rumah ada kuil tersendiri. Hari ini pembangunan tidak memungkinkan terlalu banyak kuil Hindu. Kuil-kuil harus dialihkan dan digabungkan menjadi satu kuil yang lebih besar. Orang Islam sendiri, sebagai majoriti penduduk negara ini, tidak boleh sewenang-wenangnya membina masjid. Pembinaan masjid terlalu banyak yang lari daripada ratio sebenarnya tidak menggambarkan suasana jemaah dan sebagai punca berpecah-belah. Sembahyang Jumaat pun minimum 40 orang.

Sungguhpun golongan Hindu berhak menyuarakan hak-hak mereka, jika ada ditindas, namun apabila dilihat pada nilai saman itu, rasanya tidak masuk akal. Adakah golongan Hindu yang kurang pengetahuan mereka dieksploitasi dengan habuan sedemikian rupa? Adakah Ratu Elizabeth bakal menerima petisyen itu dan membiarkan kerajaannya disaman dengan jumlah yang mungkin menyebabkan negara Britain muflis?

Tadi semasa di lebuhraya beberapa halangan jalan raya dibuat oleh pihak polis. Kelihatan beberapa keluarga India ditahan. Antaranya orang tua yang siap berpakaian sari dan bersanggul bunga Melur di kepala mereka. Mereka nampak naif. Apabila diminta polis untuk menunjukkan kad pengenalan mereka, mereka akur. Tidak seperti pembangkang Melayu yang boleh bertikam lidah dengan pihak polis yang menghalang laluan mereka. Jikalau mereka bakal menyertai perhimpunan itu, macam kasihan pula dengan mereka.

Pelik juga pihak Hindraf menggunakan kerajaan British. Di dalam petisyen mereka, mereka juga menghantar salinan kepada Setiausaha Agung PBB, Senat Amerika Syarikat, Perdana Menteri India dan juga Menteri dari negeri Tamil Nadu di India. Atas asas apa mereka mahu mendakwa kerajaan British? Kalau hendak menyaman, nenek moyang mereka yang dibawa British yang patut menfailkan saman. Bukankah mereka golongan seterusnya yang lahir dan dibesarkan di Malaysia dan tidak merasai kesusahan nenek moyang mereka? Mereka rakyat Malaysia sekarang ini dan kenapa pula mahu mengadu kepada British? Adakah British masih menjajah Malaysia?

Rasanya masih ada orang Malaysia yang masih berangan berada di bawah kekuasaan Inggeris dan berjiwa Inggeris. Inilah golongan comprador yang perasan diri mereka berkulit putih padahal penuh dengan pigmen Asia dan mengagungkan apa saja dibuat orang kulit putih. Mat Salleh berlari pakai baju kerja di Taman KLCC pun dia nak ikut. Mat Salleh makan donat J.Co, dia pun nak ikut sama sampai beratur panjang mengalahkan cop pasport di imigresen Woodlands, Singapura...

Orang Hindu dari India berhijrah ke Tanah Melayu kerana salah satu alasannya mahu lari daripada sistem kasta di India yang amat diskriminasi. Rasanya orang India di Malaysia lebih baik taraf kehidupan mereka jika dibandingkan dengan di India. Kalau dikatakan dieksploitasi, atas dasar apa?

Mereka berhak menyuarakan pendapat mereka, namun caranya biarlah kena. Buat demonstrasi di depan pejabat Perdana Menteri ketika Perdana Menteri berada di luar negara. Demonstrasi besok di depan Suruhanjaya Tinggi British pun ketika hari pegawai tidak bekerja di situ.

Kesian orang estet atau kampung sanggup datang ke KL bersanggulkan bunga Melur melalui beberapa sekatan jalan dengan hajat mendapat duit yang belum tentu dapatnya. Harapnya mereka orang kampung yang kurang pengetahuan tidak dieksploitasi dan dengan niat mempertahankan hak-hak mereka.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...