19 Ogos 2008

Satu Emas Satu Juta Yang Maha Berat

Lee Chong Wei berkata dia adalah underdog sebelum perlawanan akhir yang juga penentuan pingat emas acara perseorangan lelaki badminton Olimpik Beijing 2008. Ini kerana dia adalah pilihan kedua berbanding Lin Dan yang diletakkan sebagai pilihan pertama.

Namun hakikatnya di bahu Chong Wei tergantung harapan 27 juta rakyat Malaysia supaya emas pertama menjelma. Habuannya, satu juta Ringgit telah dijanjikan kerajaan Malaysia. Lin Dan pula sekadar mahu menambah sudah beberapa emas yang dirangkul China.

Jadi siapa yang underdog di sini? Pastinya Chong Wei. Beliau biasanya tenang menghadapi tekanan namun serba tak menjadi hari itu. Entah apa yang berlaku.

Atlet-atlet Malaysia memang hebat dari segi kekuatan dan kemahiran fizikal namun tidak kuat dari segi mental. Mungkin cara kita dilatih, cara kita berfikir di sini. Orang lain punya mental yang kuat. Bila kita ketinggalan kita tak punya semangat melawan lagi. Semuanya senyap termasuklah penonton yang sepatutnya membakar semangat atlet.

Dulu apabila Malaysia ketinggalan dengan Indonesia 3-0 dalam satu perlawanan bolasepak, seluruh penonton Malaysia diam membisu. Yang kedengaran Mat-Mat Indon yang bersorak gembira. Akhir-akhir, penonton pula yang bergaduh. Jadilah seperti penyokong Liverpool, walaupun ketinggalan 3-0, mereka masih boleh percaya pasukan mereka masih boleh menang. Di akhir perlawanan, keadaan telah terbalik apabila Liverpool menang ke atas AC Milan dalam perlawanan akhir Piala Juara-Juara Eropah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...