02 November 2008

Hari Ahad Yang Kubenci

Hari Ahad merupakan hari yang ramai orang suka. Namun bagiku, kadang-kadang hari Ahad merupakan hari yang paling tidak menyeronokkan. Hari Ahadlah hari yang semua orang cuti (kecuali di negeri-negeri yang bercuti hari Jumaat) dan apabila bercuti semua orang, maka tutuplah kedai-kedai yang menjadi nadi seharian.

Menjadi seorang weekend husband atau kadang-kadang weekend pun bukan husband, kedai makanlah tempat utama menterjemahkan ungkapan makan untuk hidup (bukan hidup untuk makan tau...) Apabila kedai-kedai ini ikut tutup sekali, makan terkial-kiallah daku mencari kalau-kalau ada kedai makan yang dibuka.

Untuk sarapan pagi bukanlah suatu masalah, tetapi makan tengah hari atau makan malam yang menjadi suatu kesulitan. Mungkin sarapan pagi mudah disediakan dan hanya meja kecil diperlukan buat memaparkan juadah tatkala mentari masih belum terik, ramai orang masih mahu berjualan di hujung minggu sebegini. Berbanding dengan makan tengah hari atau makan malam yang pastinya lebih berat, ramai orang tidak mahu mengorbankan masa hujung minggu yang telah dipilih sebagai waktu berehat.

Kalau dah darurat sangat, kedai mamak ataupun KFC ataupun McDonalds menjadi persinggahan.. Dapatlah kumengalas perut..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...