09 November 2008

Makanan Halal Selamatkan Muslim China

Di sebalik malapetaka keracunan melamin di dalam produk tenusu di China di mana beberapa bayi meninggal sementara beribu-ribu lagi telah jatuh sakit, masih ada rakyat China yang terselamat daripada kesan melamin ini. Mereka adalah masyarakat Islam Uighur di Xinjiang (disebut macam Sinjiang), di wilayah barat yang majoritinya Islam.

Hasil pemantauan institusi agama dan pemerintah, barangan yang dihasilkan di Xinjiang bebas daripada sebarang pencemaran dan berstatus halal. Makanan halal di sana diperbuat dengan cara tradisional dan tidak terancam oleh bahan-bahan kimia moden yang membahayakan.

Penduduk Xinjiang juga beruntung kerana kebanyakan hasil tenusu dihasilkan sendiri di wilayah itu sehingga digelar New Zealand China. Sudah tentu mereka yakin selamat kerana cara penghasilannya mengikut tatacara, budaya dan citarasa mereka sendiri yang berlandaskan konsep halal seorang Muslim. Manakala wilayah-wilayah lain terdedah dengan pencemaran melamin kerana keraguan tentang dari mana para orang tengah memperolehi hasil tenusu.

Di bawah undang-undang Xinjiang, pembekal makanan halal mesti mengambil 15% pekerja Muslim dan selalunya mereka mengambil lebih daripada itu. Contohnya syarikat gula-gula Ihlas, mereka mengambil semua pekerja Islam kecuali presiden syarikat yang dari kalangan orang Cina Han. (Orang Han adalah etnik terbesar China. Orang Han termasuklah orang Cina yang ada di Asia Tenggara seperti Malaysia manakala Uighur adalah sebuah etnik minoriti yang beragama Islam.)

Sumber:
Halal food saves China Muslims
Islamic dietary laws help Chinese region's milk
Makanan halal penyelamat

1 ulasan:

  1. Sikit atau byk bukan isunya, yg penting IKHLAS.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...