10 Disember 2008

Tanah Runtuh Bukit Antarabangsa: Layanan Tidak Saksama?

Sabtu lepas negara dikejutkan dengan satu lagi kejadian tanah runtuh di Bukit Antarabangsa. Segala bantuan dan kerahan tenaga telah dihantar untuk meyelamatkan mangsa-mangsa dan harta benda.

Kedengaran agak pemurah pihak kerajaan dalam membantu mangsa-mangsa. Antaranya disediakan bilik-bilik hotel untuk mereka menginap setelah rumah mereka musnah. Ada juga tawaran daripada Jabatan Perdana Menteri untuk mereka tinggal di Putrajaya.

Terfikir juga adakah mereka layak untuk semua itu? Adakah wang rakyat digunakan untuk membantu mereka? Adakah kerana mereka terdiri daripada golongan orang berada dan berpengaruh, mereka diberikan layanan sebegitu?

Bukan ku tidak simpati dengan nasib mangsa yang juga ada kehilangan ahli keluarga, cuma tawaran bantuan yang diberi tidak konsisten. Dulu semasa orang kampung di Kampung Pasir terkena musibah yang sama, adakah mereka mendapat layanan yang sama? Tidak.

Adakah orang-orang kaya walaupun sudah terkena musibah mereka perlu mendapat layanan yang sesuai dengan gaya hidup mereka sebelum ini? Kalau mereka membayar sendiri kosnya, aku tidak kisah. Cuma kalau wang rakyat dibelanjakan sebagai 'bantuan mewah' untuk mereka, ini tidak patut. Hendak kata mereka adalah kakitangan kerajaan, sesuai dengan jawatan mereka untuk menerima bantuan sebegitu, tidak pula. Ada yang bukan bekerja dengan kerajaan.

Kalau semua orang, tidak kira latar belakang dan kedudukan mendapat bantuan yang sama, boleh. Tapi, kalau dah ramai sangat, boleh ke?

1 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...