04 Februari 2009

Kembara Ke Vietnam Bhgn. IV

18 Jun 2008

Kali ini, ingin kubercerita tentang tempat penginapan kami iaitu Furama Resort.

Resort ini terletak di dalam perjalanan dari Da Nang ke Hoi An, salah sebuah tapak warisan dunia seperti yang telah diperolehi Pulau Pinang dan Melaka tempoh hari. Akan kubercerita dengan lebih lanjut tentang Hoi An di entri yang akan datang. Resort ini mengadap Laut China Selatan, sama seperti di Pantai Timur Semenanjung dan terletak berdekatan dengan Pantai China (China Beach) yang sangat terkenal sebagai tempat bersantai di kalangan tentera Amerika dan sekutunya semasa perang Vietnam dulu.

Rekabentuk resort ini sekali imbas seperti rekabentuk tradisional Melayu dan tropika namun masih berlandaskan budaya tempatan. Ia telah diilhamkan oleh arkitek Australia. Terdapat beberapa blok bangunan bilik-bilik resort yang bersambung dengan bangunan utama yang terdiri daripada lobi dan restoran. Apabila mula-mula sampai ke sini, pelawat yang diturunkan ke lobi dapat melihat dengan jelas kecantikan suasana di sini yang pantas menggamit sesiapa yang baru sampai.

From Vietnam Trip - Da Nang

Furama Resort, Da Nang.


Di sebelah kanan, terdapat kaunter daftar masuk yang berhadapan dengan sofa-sofa tempat istirehat. Pandang terus ke hadapan nun di luar bangunan, terdapat court yard yang menempatkan pasu-pasu besar yang tersusun di tepi sebuah kolam. Di dalamnya ada beberapa ekor ikan koi yang berenang-renang di celah-celah pokok teratai yang beberapa kuntum bunganya sedang mekar.

From Vietnam Trip - Da Nang

Courtyard di Furama Resort, Da Nang.

From Vietnam Trip - Da Nang

Barisan pasu-pasu besar tersusun di tepi kolam kecil di courtyard Furama Resort, Da Nang.

From Vietnam Trip - Da Nang

Ikan-ikan koi berenang-renang di antara pokok-pokok teratai di Furama Resort, Da Nang.

From Vietnam Trip - Da Nang

Courtyard di waktu malam.


Di sebelah kiri court yard, terdapat restoran tempat makan-makan yang terletak di bangunan yang teranjur dari bangunan lobi tadi. Di sebelah kanan pula terletak sebuah bar. Rekabentuk kedua-dua bangunan kiri dan kanan itu simetri dan sama. Berjalan terus ke depan, tampak sebuah kolam renang yang agak besar. Bentuknya berpetak yang sebenarnya mudah untuk berenang berbanding kolam renang yang agak pelik bentuknya. Di dasarnya diratakan dengan jubin biru, sesuai berlatarbelakangkan warna laut yang kebiruan.

Dipisahkan oleh barisan pokok-pokok kelapa renek dengan kolam renang tadi, terhampar pasiran putih pantai yang agak luas jaraknya dari daratan hijau ke gigi air. Terdapat pondok-pondok beratapkan daun nipah tempat berteduh bagi yang sukakan cahaya terik mentari. Di bawahnya, ada kerusi-kerusi berbelang biru putih tempat berbaring.

From Vietnam Trip - Da Nang

Kolam renang di Furama Resort, Da Nang.

From Vietnam Trip - Da Nang

Pondok-pondok tempat istirehat di pantai di Furama Resort, Da Nang.


Lautnya pula kebiruan. Keadaan amatlah tenang. Seolah-olah lupa segala kekusutan bila di sini. Di sini, ombaknya tidak besar, sekadar alunan kecil air laut menghempas pantai dan amat sesuai untuk bermandi-manda. Di ufuk, tidak nampak apa-apa kecuali sebuah pulau kecil yang tidak kuketahui namanya. Terdapat juga beberapa bot nelayan sedang menjala ikan. Nun jauh di sebelah kiri, terdapat barisan gunung yang dipanggil Banjaran Monyet (Monkey Mountains) yang di pesisir pantainya amat terkenal dengan batu karang yang cantik dan aktiviti menyelam. Nampak juga kampung-kampung tradisional nelayan yang menambahkan warna-warni panorama di sini.

Di sebelah kanan pula, terdapat sebuah resort baru sedang dinaikkan. Beberapa pokok telah pun ditanam untuk mencantikkan lanskap.

From Vietnam Trip - Da Nang

Pantai yang cantik di Furama Resort, Da Nang.

From Vietnam Trip - Da Nang

Tenang. Saujana mata memandang di pantai Furama Resort, Da Nang.

From Vietnam Trip - Da Nang

Beca air di Furama Resort, Da Nang. Di belakang kelihatan Pergunungan Monyet.

From Vietnam Trip - Da Nang

Sebuah resort masih dalam pembinaan di Da Nang.

From Vietnam Trip - Da Nang

Panorama pantai di Furama Resort, Vietnam.


Balik semula ke resort, di sini pelbagai kemudahan disediakan. Bagi yang mahukan wang tunai, terdapat sebuah ATM disediakan. Bagi yang tidak tahu, kebanyakan hotel atau resort utama Vietnam menyediakan mini kasino buat tahi judi. Seorang uncle yang selalu turun naik Genting pun tidak melepaskan peluang..

Setelah daftar masuk, aku dibawa ke bilik. Dengan keluasan resort yang agak besar, terpaksalah berjalan kaki dengan jarak yang agak jauh. Pun begitu, hilang rasa penat melihat kehijauan lanskap di sini. Banyak pokok ditanam di tepi-tepi koridor. Di satu sisi koridor, bilik-bilik resort terletak manakala di sisi yang lain pula terbuka menghadap ke sebuah taman. Di taman itu, pelbagai jenis pokok ditanam memberikan suasana hijau dan tenang. Paling menyerlah ialah pohon-pohon kepala yang jauh meninggi berbanding yang lain. Terdapat juga sebuah lagun yang terletak di tengah-tengah taman yang sesuai untuk kanak-kanak. Pengunjung boleh berjalan-jalan di dalam taman kerana ada disediakan laluan siar kaki. Bukan hanya menjamu mata melihat kehijauan di sini, pengunjung juga dapat meghidu bau harum aromaterapi yang dipasang di lokasi-lokasi tertentu taman.

From Vietnam Trip - Da Nang

Bangunan yang menempatkan bilik-bilik resort.

From Vietnam Trip - Da Nang

Koridor di Furama Resort, Da Nang.

From Vietnam Trip - Da Nang

Pohon-pohon kelapa di taman di Furama Resort, Da Nang.

From Vietnam Trip - Da Nang

Laluan siar kaki di taman di di Furama Resort, Da Nang.

From Vietnam Trip - Da Nang

Lagun di taman di di Furama Resort, Da Nang.

From Vietnam Trip - Da Nang

Aromaterapi di taman di di Furama Resort, Da Nang.


Di dalam bilik pula, tidak kalah tarikannya. Konsep 'terbuka' bilik airnya di mana ada tingkap yang boleh dibuka dan ditutup menghadap katil memberikan rasa ruang yang luas. Setiap bilik ada balkoni untuk bersantai-santai. Beberapa kerusi dan meja disediakan. Tempat menyidai pakaian basah setelah ke pantai juga ada di balkoni. Bilikku walau bagaimanapun tidaklah mengadap ke pantai, hanya melihat lanskap pokok-pokok di situ. Namun tidak mengapa.

..bersambung..

Lawati laman web Furama Resort.

Entri-entri terdahulu:
Kembara Ke Vietnam Bhgn. I
Kembara Ke Vietnam Bhgn. II
Kembara Ke Vietnam Bhgn. III

From Vietnam Trip - Da Nang

Katil di bilik di Furama Resort, Da Nang.

From Vietnam Trip - Da Nang

Konsep terbuka di bilik di Furama Resort, Da Nang.

From Vietnam Trip - Da Nang

Lagi pemandangan di dalam bilik di Furama Resort, Da Nang.

From Vietnam Trip - Da Nang

Pemandangan dari luar di Furama Resort, Da Nang.

From Vietnam Trip - Da Nang

Kerusi dan meja di balkoni di Furama Resort, Da Nang.

4 ulasan:

 1. Wah.. Bestnye gi Vietnam. cantik ye tempat tu...
  Suka sangat gambar beca air tu :)

  BalasPadam
 2. bestnya.. jalan2 kat vietnam hehe, byk sejarah kat sana tuh..

  BalasPadam
 3. strozze,
  awak ni memang kreatif ler .yus suka tengok gambar2 yang strozze shoot ni, semuanya cantik2.
  p/s tanya boleh tak? apa yang awak tulis kat fp sampai kene delete.
  saya tak sempat nak baca.

  BalasPadam
 4. best nih..tgk gmbr ni nmpk maju ye vietnam ni.. selama ni aku dok imagine mundur jek...it's good.. it's good bro;)

  BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...