06 November 2010

Kerdilnya Dunia Ini

Musibah tidak habis-habis berlaku di dunia yang fana ini. Peringatan dari yang Maha Kuasa datang, bukan sahaja kepada mangsa yang di tempat kejadian, malah buat sang manusia lain yang duduk di tempat yang selesa, yang jauh dari tempat kejadian. Semua perlu mengambil iktibar, malah buat yang menulis entri ini juga.

Baru-baru ini, tsunami datang lagi. Selepas tsunami, terjadilah letusan gunung berapi, atau lebih spesifik lagi, Gunung Merapi di Jawa Tengah. Sungguhpun jarak Pulau Mentawai di Barat Pulau Sumatera dan wilayah Jawa Tengah jauh dan terletak di pulau besar berlainan, bagi alam, jaraknya terlalu dekat dan saling terkait.

Takziah buat para mangsa yang terkorban dan cedera. Dalam kejadian letusan Gunung Merapi yang terbaru kali ini, berita-berita menyiarkan tewasnya juru kunci Gunung Merapi iaitu Mbah Marijan. Allahyarham Mbah merupakan seorang personaliti disegani di sana kerana dilantik sebagai penjaga Gunung Merapi oleh Sultan Hamengkubuwono ke-X. Allahyarham Mbah meninggal di dalam keadaan bersujud sambil diselubungi debu dari wap panas atau disebut warga setempat sebagai wedus gembel.

Diberitakan saat untuk dievakuasi, Arwah Mbah mahu solat Isyak dahulu. Arwah Mbah ditemui terkorban bersama belasan yang lain di rumahnya termasuk seorang wartawan VIVAnews yang turut menantikan Arwah Mbah untuk turun.

Al- Fatihah.

Pautan:
Entri terdahulu: Takziah Buat Warga Jogja
Berita kematian Allahyarham Mbah Marijan oleh VIVAnews
Gambar sekitar tsunami di Pulau Mentawai dan letusan Gunung Merapi oleh Boston.com

Video evakuasi mangsa-mangsa korban di rumah Allahyarham Mbah Marijan:

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...